Rólunk

Kiadónk előtt példaképként
a KIJÁRAT Könyvkiadó mintája lebeg…

ŐRÜLT SZERELEM

Francia Új Hullám Kiadónk 2010. márciusában alakult azzal a legfőbb célkitűzéssel, hogy a magyar nyelvű filmművészeti szakkönyvek terén a könyvpiacot összefogja, illetve az ott mutatkozó hiányosságokat enyhítse, sőt idővel – esetleg – meg is szüntethesse. Ennek jegyében indítottuk el első kiadványsorozatunkat „Szerzőifilmes Könyvtár” címmel, amiben teljesen új, illetve magyarul eddig méltatlanul nélkülözött filmművészeti szakkönyvekkel jelentkezünk. Emellett kiemelt hangsúlyt helyezünk a magyar nyelven, bármely kiadó által megjelentett filmművészeti kötetek népszerűsítésére is, illetve azokról a Facebook oldalunkon való folyamatos tájékoztatásra.

Célközönségünknek elsősorban a főiskolai, egyetemi filmművészeti, filmesztétikai oktatásban résztvevő hallgatókat, oktatóikat, valamint – nem utolsósorban – az amatőr filmbarátokat tekintjük. Tehát köteteink elsősorban tankönyvnek, illetve oktatási segédanyagnak minősülő kiadványok.

Minden életművet elemző kiadványunkat a rendező teljes magyar nyelvű filmográfiájával, illetve teljességre törekedő, pontos hivatkozású magyar nyelvű bibliográfiájával látjuk el. Bő egy évtizedes filmművészeti szakkönyvkiadás-figyelő tapasztalatunk teszi lehetővé Kiadónk elindítását. Mindezt a XXI. század igényeinek megfelelő modern köntösbe csomagolva kapja az olvasó.

A címben szereplő Őrült szerelem kettős utalása nem véletlen: Jacques Rivette, a francia új hullám egyik legjelentékenyebb rendezőjének hazánkban kevéssé ismert filmjét rendkívül nagyra tartjuk, s ebben a filmben megnyilvánuló őrült szerelemmel indultunk neki küldetésünknek és haladunk töretlenül céljaink felé. Legutóbbi Bikácsy Gergely kötetünket is neki ajánlottuk.

[A film filozófiája] Legfontosabb célunk a “szerzői film” fogalmának tisztázása, megfelelő rangra emelése, elhelyezése a filmművészet színpadán. Minden eddigi kiadványunk — Walter Murch: Egyetlen szempillantás alatt – Gondolatok a filmvágásról; Paul Schrader: A transzcendentális stílus a filmben: Ozu / Bresson / Dreyer; Pentelényi László – Zentay Nóra Fanni (szerk.): JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsérete, avagy a filmművészet önfelszámolása; Pentelényi László (szerk.): Bolond Pierrot különös kalandja I. kötet: Töredékek Bikácsy Gergely (szubjektív) filmtörténetéből Robert Bressontól Jean-Luc Godard-ig — egy-egy apró lépés ezen a hosszú úton.
Tervezett további köteteink:
5. Pentelényi László (szerk.): Bolond Pierrot különös kalandja II. kötet: Töredékek Bikácsy Gergely (szubjektív) filmtörténetéből Fehér Györgytől Eric Rohmerig
6. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe I. utazás
7. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe II. utazás
8. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe III. utazás
9. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe IV. utazás
10. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe V. utazás
11. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe VI. utazás
12. Jean-Luc Godard: Bevezetés egy (valódi) filmtörténetbe VII. utazás
13. Pentelényi László (szerk.): Az arcok iskolája – Találkozás(ok) Fehér György operatőr-rendezővel
14. Pascal Bonitzer: Eric Rohmer meséi
15. Wim Wenders: Időm Antonionival
16. Jean-Claude Carriére – Pascal Bonitzer: A forgatókönyvírás gyakorlata
17. David Bordwell: Eisenstein mozija
18. Peter Bogdanovich: Orson Welles
19. Pentelényi László: A (valódi) stílus a filmben: Godard / Antonioni / Cassavetes
20. Pentelényi László: [Szőts Istvántól Bódy Gáborig]
21. Pentelényi László (szerk.): Film/könyv – A magyar nyelvű filmművészeti szakkönyvkiadás vázlatos története és válogatott bibliográfiája

Törekvéseink már külső elismerésben is részesültek: Szerzőifilmes Könyvtárunk 3. kötetét a Nemzetközi Filmes Újságírók Szövetsége (FIPRESCI) a “The Best Books on Film 2012“-es listájára is beválogatta. A magyar nyelvű filmművészeti szakkönyvkiadás atyja, Zalán Vince filmesztéta pedig így méltatott minket a Filmvilág 2012. májusi számában: “S mint a teljes sötétség előtti, utolsó gyertyafényre, úgy tekinthetünk Pentelényi László magán kezdeményezésére, a Francia Új Hullám Kiadóra, amely legutóbb Paul Schrader régen várt könyvével ( A transzcendentális stílus a filmben – Ozu / Bresson / Dreyer ) kedveskedett a filmbarátoknak.” Reményeink szerint sokáig éghetünk még és a teljes Szerzőifilmes Könyvtár-sorozatunk átfogó képet fog tudni nyújtani a (valódi) filmművészet rejtett kincseiről.

Érdemes röviden áttekinteni hány filmművészeti szakkönyv-sorozat (zárójelben az eddig megjelent kötetek darabszáma) indult el kiadónk megalakulása óta: Apertúra Könyvek (6), Szerzőifilmes Könyvtár (4), Filmvilág Könyvek (1), Sprint Filmkönyvek (1), ZOOM – a kortárs filmtudomány kulcskérdései (4), Révai Dialóg Filmes Könyvtár (2), Prizma Könyvek (2), Metropolis Könyvtár (2), Filmanatómia Könyvek (4) és Gondolat Könyvkiadó – Filmkönyvek (4). Valamint a nem kifejezett filmművészeti könyvsorozat, hanem önálló (sorozat)művek, Király Jenő legendás Frivol múzsájának jelentősen kibővített – eddig – nyolckötetes A film szimbolikája című sorozata, amely a Kaposvári Egyetem jóvoltából láthatott napvilágot, illetve feltétlenül meg kell említeni még a Cor Leonis Kiadó által kiadott háromkötetes Syd Field forgatókönyvírásról szóló sorozatát is. Végül – és nem utolsósorban – a Kijárat Kiadó Thomka Beáta által szerkesztett már-már legendás Narratívák című sorozatáról kell még szót ejtenünk, amelynek már 13. kötete várhatna a megjelenésre. A 12. kötet témája a televíziós narratívák volt. A francia központú L’Harmattan Kiadó pedig időközben – sorozatfüggetlenül, de már – több mint egy tucat filmművészeti szakkönyvet jelentetett meg eddig (Kelecsényi László: Eső és telefon – regényes filmdramaturgia címmel, amelyben JLG/JLG – Jean-Luc Godard dicsértee, avagy a filmművészet önfelszámolása kötetünk is említésre került), és számos kötet van készülőben műhelyükben… A 2017. év filmművészeti könyvszenzciója Király Jenő A mai film szimbolikája című művének megjelentetése volt, az Eszmélet Alapítvány gondozásában.

Kedves Filmbarátok!
Ezúton szeretnénk buzdítani Titeket, hogy segítsétek munkánkat azzal, hogy megosztjátok velünk véleményeteket tervezett kiadványainkról. Ötleteiteket, javaslataitokat és kérdéseiteket a fuhkiado@gmail.com e-mail címünkön várjuk.

Budapest, 2018. február 14.

Köszönettel a Francia Új Hullám Kiadó